BAS ÇALIŞTIR KUMANDALAR

Bas çalıştır kumanda Makina Emniyeti Yönetmeliğinde “sürekli eylem gerektiren kumanda” olarak tarif edilen, kumandaya etki edildiği sürece hareketin / eylemin gerçekleştirildiği, kumandadan etki kaldırıldığında harekete geçiricilerin enerjisinin kesildiği yani mühürleme olmayan kumanda devreleridir.

Bas çalıştır kumanda tertibatlarının kullanımı operatörü kumanda ettiği hareketlere dikkatini vermesi için teşvik eder ve acil bir durum doğması durumunda bir acil durdurmayı kolaylaştırır.

Hareketin kontrollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlamayı amaçlar ve genellikle mümkün mertebe yavaş hızla beraber kullanılır. 

Mobil makinaların hareketleri, yük kaldırma makinalarının hareketleri,  makinaların yeterli koruma sağlanamayan hareketleri, ayar - bakım modunda muhafazalar by-pass edilerek yapılan hareketlerin kumanda edilmesinde genellikle bas çalıştır kumandalar kullanılır. 

Daha kontrollü hareketler istendiğinde üç konumlu bas çalıştır kumanda tertibatının kullanılması veya ilave olarak bir etkinleştirme kumandası ile birlikte kullanılması istenebilir. 

C tipi standartlarda bas çalıştır kumandanların hangi durumlarda kullanılması gerektiği ve ilave gereksinimleri daha detaylı anlatılmaktadır.