2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği, Avrupa Ekonomik Alanında (EEA) piyasaya arz edilen veya hizmete sunulan makinaları kapsamaktadır. Yönetmeliğin amacı makinaların, insan sağlığına ve güvenliğine ve durumuna göre evcil hayvanlara ve mallara zarar vermiyorsa piyasaya arz edilmelerini ve hizmete sunulmalarını sağlamak için asgari kriterleri düzenlemektir.

Makinalar için CE İşareti

2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği, Avrupa Ekonomik Alanında (EEA) piyasaya arz edilen veya hizmete sunulan makinaları kapsamaktadır. Yönetmeliğin amacı makinaların, insan sağlığına ve güvenliğine ve durumuna göre evcil hayvanlara ve mallara zarar vermiyorsa piyasaya arz edilmelerini ve hizmete sunulmalarını sağlamak için asgari kriterleri düzenlemektir.

2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği gereksinimlerini karşılayan makinalara imalatçısı tarafından CE işareti iliştirilir. CE işareti iliştirilmiş makinaların, imalatçısı tarafından yönetmelikte tanımlanmış asgari şartları karşıladığının beyan edildiği kabul edilir.

Makina Emniyeti Yönetmeliği, makinaları, değiştirilebilir teçhizatı, emniyet aksamlarını, kaldırma aksesuarlarını, zincir, halat ve kayışları, sökülebilir mekanik aktarma tertibatlarını, kısmen tamamlanmış makinaları kapsar.

Makinaların Uygunluk değerlendirmesi alanında aşağıdaki hizmetler tarafımızdan sağlanacaktır:

  • Ek -IV kapsamındaki makinalar için makina ve teknik dosya incelemeleri, testleri ve  AT Tip İnceleme Belgesinin düzenlenmesi.
  • Ek -IV kapsamı dışındaki makinalar için makina ve teknik dosya incelemeleri, testleri ve  AT Uygunluk Belgesi düzenlenmesi
  • Teknik dosya uygunluk kontrolü
  • EN 60204-1'e göre Elektriksel Güvenlik testlerinin yapılması
  • Gürültü ve titreşim ölçümlerinin yapılması
  • EN ISO 12100 standardına göre Risk analizlerinin yapılması
  • İSG ekiplerinin talebi üzerine kullanımdaki makinaların uygunluk kontrolleri ve raporlanması

2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği Ek-IV kapsamımız; 

  • Ağaç İşleme Makinaları (Ek IV Madde1-8)
  • Eksantrik Presler (Ek IV Madde 9)
  • Hidrolik Presler (Ek IV Madde 9)
  • Abkant Presler (Ek IV Madde 9)
  • Plastik ve Kauçuk Presleme Makinaları (Ek IV Madde 10-11)

Taşıt Bakım Liftleri (Ek IV Madde 16) ve Kişileri Kaldırma Amaçlı Çalışma Platformları (Ek IV Madde 17) kapsamlarında akreditasyon sürecimiz devam etmektedir.

Ek-IV kapsamında olmayan aşağıdaki makina gruplarında tecrübelerimiz ile gönüllü belgelendirme faaliyetleri yürütmekteyiz.

  • Metal İşleme Makinaları
  • CNC Ahşap İşleme Makinaları
  • Gıda Makinaları
  • Robot Hücreleri
  • Ambalajlama ve Dolum Makinaları
  • Tarım Makinaları
  • Konveyörler
  • Vinç, Travers Gibi Yük Kaldırma ve İletme Makinaları
  • Üretim hatları

CE İşareti, Avrupa Birliği'nin Gümrük Anlaşması çerçevesinde ülkeler arasında malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla 1985 yılında oluşturulan bir uygunluk ve güvenlik işaretidir.

CE işareti, Türkiye ve Avrupa Ekonomik Alanı’nda (EEA) satılan ürünlerin yüksek güvenlik, sağlık ve çevre koruma gereksinimlerini karşılamak için değerlendirildiğini ve uygunluğunu  belirten bir işarettir. Bu nedenle bir ürünün Türkiye ve EEA’da satılabilmesi ve kullanılabilmesi için “CE” işareti zorunlu bir gerekliliktir.

İmalatçı, “CE” işaretini ürününe ya da ürün üzerindeki bilgi plakasına iliştirmek veya iliştirilmesini temin etmek suretiyle, ürünün bu işaretin konulmasını öngören ilgili teknik düzenleme veya düzenlemelere uygunluğunun kendi sorumluluğunda olduğunu ve ürünün gerekli tüm uygunluk değerlendirme işlemlerine tâbi tutulduğunu beyan etmiş sayılır.

CE” işareti;             

 “CE” harflerinden oluşur ve  ilgili teknik düzenlemede aksi belirtilmedikçe, asgarî 5 mm ebadında olur.

Ürün yapısı gereği ürün üzerine CE işareti iliştirilmesinin mümkün olmadığı veya kalıcılığının garanti edilemediği durumlarda ürünün ambalajına ve ürün beraberindeki belgelere görünür, okunabilir ve silinmeyecek şekilde konulur.

Avrupa birliğine üye olan tüm ülkelerde CE işareti zorunludur.

Türkiye ve İsviçre Avrupa Birliğine üyesi değildir ancak CE işareti bu ülkelerde de Avrupa Birliği gibi zorunludur.

Üretilmiş bir ürünün daha önceden kabul görmüş teknik düzenlemelere veya uyumlaştırılmış standartlara uygun olduğunun ve insan (ve duruma göre hayavan) ve çevre için asgari sağlık ve güvenlik kurallarını sağlamasının ispatlanması/belgelendirilmesidir.

Bir ürün piyasaya arz edilmiş ise veya hizmete sunulmuşsa CE işaretine sahip olması gerekir.

Örneğin 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında “Hizmete Sunma” makinanın amaçları doğrultusunda ilk kez kullanıma alınmasını ifade eder.

Mevcut durumda iş ekipmanlarının periyodik muayenesi için akreditasyon zorunluluğu bulunmamaktadır, ancak 25.04.2013 tarihli 28628 Sayılı Resmî Gazete yayımlanan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre 31.12.2023 tarihinden sonra aşağıdaki ekipmanlar için akreditasyon zorunluluğu başlayacaktır:

  1. Kule krenler
  2. LPG tank ve tesisatları (yer altı ve yer üstü)
  3. Yürüyen merdivenler
  4. Asılı erişim donanımları.

Makina piyasaya arz edilmeden önce testlerin yanı sıra;

Dokümantasyon (teknik dosya),

Etiketleme,

AT/AB  Uygunluk Beyanı'nın yayınlanması ve

zorunlu olduğunda üçüncü taraf belgelendirme kuruluşlarınca değerlendirmelerin yapılması

gibi sorumlulukların da yerine getirilmiş olması gereklidir. 

Üretilen makinanın komponetleri eğer bir CE yönetmeliği altında ise CE işaretli komponent olmalıdır. Ancak tüm komponetleri CE işaretli olarak seçmek tek başına yeterli değildir. Bitmiş ürünün Makina Emniyeti Yönetmeliğine göre ayrıca değerlendirilip uygunsuzlukları tespit edilmelidir. 

Örneğin CE işaretli bir ışık perdesi kullanılmıştır ancak yeterli mesafeye konumlandırılmamış, uygun çözünürlükte seçilmemiş ve bağlantıları gereksinimleri karşılamıyor olabilir. 

Makina tasarımı geliştirmek ve müşteri talepleri doğrultusunda revizyonlar yapmak için kurulmuştur. Her halukarda makina üzerinde değişiklikler yapılacaktır.

Bu durum CE işaretlemesi ve güvenlik tedbirlerinin alınmasının ertelenmesi için maazeret teşkil etmemektedir. Makinalar piyasaya arz edilmeden veya ilk kez işini yapmak üzere hizmete sunulmadan önce CE işaretleme ile ilgili tüm sorumluluklar yerine getirilmiş olmalıdır. 

CE işaretli bir hatta makina ilave etmek veya hat içindeki bir makinayı değiştirmek tekrardan değerlendirmeyi gerektirebilir. Eklenen veya değiştirilien makinanın diğer makinalarla etkileşimi göz önüne alınır. İlave riskler ortaya çıkıyor, bu ilave riskler diğer makinaları etkiliyor ve mevcut tedbirler bu yeni riskler için yeterli değilse Makina Emniyeti Yönetmeliğine göre hattın yeniden değerlendirilmesi gereklidir. 

Eğer ürünün tabi olduğu yönetmelikbuna müsade ediyor ise yapılabilir. Ancak yine de CE işaretlemesi hafife alınmamalı sadece bir işaretleme veya beyan yayınlamadan ibaret görülmemelidir. 

Ürüne CE işareti iliştirmek için, ürünün tüm teknik güvenlik şartlarının yerine getirilmiş, teknik dosyayı oluşturan tüm dokümanlar hazırlanmış, gerekli ise tetlsere tabi tutulmuş olmalıdır.

Yönetmeliklerde zorunlu görüldüğünde yukardakilere ek olarak, ürünün üçüncü taraf kuruluşlarca denetlenip sertifikalandırılmış olması da gerekmektedir.  

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN

Bize Ulaşn

EUTEST

Altınşehir Mh. Kelebek Sk. Özcan Plaza No:4 D:4
Ümraniye/İstanbul
Telefon: +90 216 540 49 59
E-Posta: [email protected]

Yol Tarifi