FUARLARDAKİ MAKİNALARDA CE İŞARETİ ZORUNLU MU?

Ticari fuarlar, sergiler ve tanıtımlarda sergilenen ve Makina Emniyeti Yönetmeliği’ne tabi olan makinalar belirli parçalarının daha iyi sergilenebilmesi, çalışma prensibinin gösterilebilmesi gibi sebeplerle gerekli olduğunda yönetmeliğin tüm temel güvenlik gereksinimlerini karşılamıyor olabilir. Bununla ilgili makina muhafazalarının çıkarılması, güvenlik siviçlerinin devre dışı bırakılması gibi örnekler sergilerde sıkça görülmektedir.

Bu gibi nedenlerle Makina Emniyeti Yönetmeliği, bu konuda fuarlara özel bir muafiyet imkanı sunmaktadır.

İmalatçıların ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla sergilenen makinalar için CE işareti taşıması ve temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini karşılamasını zorunlu tutmamaktadır.

Fakat yönetmelikte tanımlandığı üzere; uygunluk değerlendirmesi yapılmamış ve CE işareti iliştirilmemiş olsa bile  makinalar emniyetsiz bir şekilde sergilenmemelidir. Makinayı sergileyen, sergilenen makinanın arz ettiği risklerden insanları koruyacak uygun emniyet tedbirlerini almalıdır.

Ayrıca aşağıdaki gibi bir uyarı ile makinanın temel sağlık ve güvenlik gerekliliklerini karşılamadığını, ancak geçici tedbirlerle sergilendiğini belirterek olası risklere karşı uyarılar vermelidir.

“Teşhir edilen makina 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliğine uygun değildir.

Sadece uygun hale getirildiğinde makinanın AB pazarında sunulacağını ziyaretçilerimize bildiririz.”