Yük kaldırma makinalarına sepet vb. aparatlar takılarak kişilerin kaldırılması uygun mu?

Kişileri kaldırma amacıyla kullanılacak olan sepet vb.ekipmanlar değiştirilebilir teçhizat* olarak kabul edilmektedirler. Bu tür ekipmanlar kişileri kaldırmayı amaçladığından Ek-IV madde 17'ye tabidir ve AT Tip İnceleme sertifikasına sahip olmalıdır. Ekipman ve monte edildiği makinanın birleştirilmesiyle oluşan son ürün 2006/42/AT'nin Ek-I’in altıncı bölümü dahil uygulanabilir tüm gereksinimlerini karşılıyor olmalıdır. Ekipmanın AT Uygunluk Beyanı ve kullanım kılavuzu ekipmanın monte edilmesi amaçlanan kaldırma makinalarını ve özelliklerini de içermelidir. Ekipman ve monte edildiği makina kişileri kaldırmaya uygun (bu amaç gözetilerek tasarlanmış) olmalı ve bir bütün olarak çalışacak şekilde monte edilmiş olmalıdır. Bu şartlar altında kullanım Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamındadır.

Sepet vb. ekipmanlar, kişileri kaldırma amacıyla tasarlanmamış makinalara bir bütün olacak şekilde monte edilmeden kullanıldığında (örneğin sapanla asılarak veya çatallara yerleştirilerek) Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamı dışında kalmaktadır. Bu durumda Makina Emniyeti Yönetmeliği rehberi, 2009/104/AT Ek-II madde 3.1.2'ye atıf yapılmaktadır.

İlgili madde;

3.1.2. İnsanların kaldırılmasında sadece bu amaç için sağlanan iş ekipmanı ve aksesuarları kullanılır.

3.1.2.1. İnsan kaldırmak amacıyla üretilmemiş iş ekipmanı, sadece olağanüstü veya acil istisnai durumlarda, gerekli önlemleri almak ve gözetim altında olmak şartıyla insanların kaldırılmasında kullanılabilir.

3.1.2.2. Çalışanlar yük kaldırmak için tasarlanmış iş ekipmanı üzerindeyken, ekipmanın kumandası için her zaman görevli bir kişi bulunur. Kaldırma ekipmanındaki kişilerin güvenilir haberleşme imkânlarıyla herhangi bir tehlike halinde tahliye için güvenilir araçları bulunur.

şeklindedir.

Burada madde 3.1.2.1’de bahsedilen “olağanüstü veya acil istisnai durumlar” için örnek veya herhangi bir liste ilgili direktifte mevcut değildir. Ancak bu cümleden anlaşılacağı üzere Makina Emniyeti Yönetmeliğine uygun olan bir ekipmanın/ekipmanların kullanılabilme imkanı olan ve acil olmayan durumlarda insan kaldırma için tasarlanmamış ekipmanların kullanımı uygun görülmemektedir.

* "Değiştirilebilir Teçhizat" : Bir makina veya traktörün hizmete girişini müteakip, operatörün kendisi tarafından işlevini veya özelliğini değiştirmek veya yeni bir işlev katmak amacıyla bu makina veya traktöre takılan bir alet olmayan teçhizat.